Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ; Η Παιγνιοθεραπεία είναι μία μορφή μη κατευθυντικής προσέγγισης, η οποία έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1950 στην Αγγλία, ενώ στη χώρα μας έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Αναπτύχθηκε υιοθετώντας στοιχεία τόσο της Ψυχοθεραπείας παιδιών όσο και της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας. 

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ/ΕΦΗΒΟ; Η Παιγνιοθεραπεία δίνει βαρύτητα κατά κύριο λόγο στη λειτουργία και στο ρόλο που διαδραματίζει το παιχνίδι στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού/εφήβου. Το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας του παιδιού/εφήβου. Στο παιχνίδι, το παιδί φτιάχνει «φανταστικούς κόσμους» ορμώμενο από την ανάγκη του να εξερευνήσει, να ανακαλύψει και να κατανοήσει τις εμπειρίες του στον «πραγματικό κόσμο». Μέσα από τα αναπτυξιακά στάδια του παιχνιδιού, όπως αυτά καθρεφτίζονται στο παιχνίδι του, αλλά και τεχνικές δημιουργικής έκφρασης (κίνηση, ζωγραφική, κουκλοθέατρο, πηλό κ.ά.) δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να εκφράσει, να κατανοήσει και να επεξεργαστεί τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του, ώστε να επιλύσει τις δυσκολίες που παρεμβάλλονται στην ανάπτυξή του ή δημιουργούν νέες δυσκολίες στην καθημερινότητά του. 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η παιγνιοθεραπεία είναι κατάλληλη για όλες της ηλικίες. Εφαρμόζεται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας από 3 μέχρι 14 ετών, σε ατομικό ή και ομαδικό επίπεδο. Η παιγνιοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος θεραπευτικής παρέμβασης για παιδιά που παρουσιάζουν ποικιλία δυσκολιών:

  • Παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες ή/και δυσκολίες συμπεριφοράς (άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ζήλεια, φοβίες, επιθετικότητα, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, έλλειψη συγκέντρωσης κ.α.)
  • Παιδιά που έχουν βιώσει ή παρευρεθεί σε περιστατικά οικογενειακής βίας ή κατάχρησης ουσιών
  • Παιδιά που έχουν βιώσει είτε προσωπικά είτε μέσα στην οικογένεια αρρώστια, τραύμα ή κάποιας μορφής αναπηρία
  • Παιδιά που έχουν βιώσει απώλεια λόγω πένθους, οικογενειακής διάλυσης, διαζυγίου ή μετανάστευσης.
  • Παιδιά που έχουν βιώσει κακοποίηση ή παραμέληση ή άλλου τύπου τραυματικές εμπειρίες. 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Αρχικά ο παιγνιοθεραπευτής έρχεται σε επαφή με τους γονείς. Η καλή συνεργασία και επικοινωνία όσων εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού είναι σημαντική, διότι βοηθάει την θεραπευτική διαδικασία. Οι θεραπευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα. Στη μη κατευθυντική Παιγνιοθεραπεία το παιδί/έφηβος και ο θεραπευτής δομούν από κοινού μία σχέση και ένα θεραπευτικό πλαίσιο ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αποδοχής, ώστε να υπάρξει θεραπευτική αλλαγή και προσωπική ανάπτυξη. Στο τέλος κάθε κύκλου συνεδριών (ο αριθμός συναποφασίζεται μεταξύ γονέων-θεραπευτή) γίνεται ενημερωτική συνεδρία με τους γονείς, ώστε να δοθούν πληροφορίες και να αποφασιστεί η πορεία στην συνέχεια. 

Στο Επιστημονικό Κέντρο «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» στα Άνω Πετράλωνα, στον Άλιμο και στο Λαγονήσι, πραγματοποιούνται συνεδρίες Παιγνιοθεραπείας εδώ και 19 χρόνια. Αναζητείστε πληροφορίες στο τηλέφωνο 2103426745 για την Αθήνα , στο 2291071448 για το Λαγονήσι και στο 2109938840 για τον Άλιμο. Η κοινωνική μας λειτουργός θα σας ενημερώσει, θα σας υποστηρίξει στην απόφασή σας και θα είναι δίπλα σας καθ’ όλη την περίοδο των συνεδριών του παιδιού σας.