δεπυ αναπτυξιακή διαταραχή

δεπυ αναπτυξιακή διαταραχή


Η ΔΕΠΥ είναι μια αρκετά συχνή αναπτυξιακή διαταραχή η οποία επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως. Από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση, η ΔΕΠΥ προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής του ατόμου. 


Ας δούμε, αναλυτικότερα όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη διαταραχή, ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της , με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση της αλλά και με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τις δυσκολίες που του δημιουργεί στην καθημερινότητα.

 

Τι Είναι η ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ, με πλήρη ονομασία διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται σε ένα μεγαλό ποσοστό ανθρώπων και παρουσιάζει ποικίλα διαφορετικά συμπτώματα. 

Χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες τη ΔΕΠΥ ενηλίκων και την παιδική ΔΕΠΥ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται στην παιδική ηλικία αλλά αν η αντιμετώπιση της δεν πραγματοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, τα συμπτώματα παραμένουν και κατά την ενήλικη ζωή. 

Ποια Συμπτώματα Χαρακτηρίζουν τη ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολλά και διαφορετικά συμπτώματα .Συνήθως τα συμπτώματα που παρατηρούνται στους περισσότερους ανθρώπους είναι:

  • Η διάσπαση της προσοχής 
  • Η υπερκινητικότητα 
  • Η παρορμητικότητα.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται και τα τρία μαζί για να χαρακτηριστεί η διαταραχή ως ΔΕΠΥ. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με ΔΕΠΥ. Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία δραστηριότητα.
  • Ανάγκη για συνεχή κίνηση και αποφυγή σταθερής θέσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Αδυναμία ακολούθησης οδηγιών για την ολοκλήρωση μια δραστηριότητας.
  • Μειωμένηαίσθηση του κινδύνου.
  • Δυσκολία στην τήρηση των κανόνων συζήτησης (το άτομο μιλάει ακατάπαυστα και διακόπτει τους γύρω του για να πάρει τον λόγο). 

Πως πραγματοποιείται η Διάγνωση της ΔΕΠΥ;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής πραγματοποιείται από το 5ο έτος της ηλικίας όπου τα παιδιά ξεκινούν τις σχολικές τους δραστηριότητες.

Συνήθως, ο εκπαιδευτικός του παιδιού παρατηρεί ορισμένες ενδείξεις και ενημερώνει τους γονείς για τις υποψίες του. Στην συνέχεια , αν οι γονείς το επιθυμούν, πραγματοποιείται αξιολόγηση από παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο.

Στη συγκεκριμένη επίσκεψη, οι γονείς παρέχουν στον γιατρό όλες τις πληροφορίες για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Επίσης, θα κληθούν πιθανότατα να συμπληρώσουν ορισμένα ερωτηματολόγια δίνοντας μια λεπτομερή εικόνα της κατάστασης. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο παιδοψυχίατρος ή αναπτυξιολόγος αφού διαγνώσει τη ΔΕΠΥ , παραπέμπει τους γονείς στους κατάλληλους ειδικούς θεραπευτές ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των δυσκολιών.

Είναι σημαντικό οι πληροφορίες που παρέχονται στον γιατρό να είναι ακριβείς ώστε οι γονείς να λάβουν την κατάλληλη καθοδήγηση. Η επίσημη διάγνωση της ΔΕΠΥ μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο.

Θεραπεία και Διαχείριση της ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει αρκετά την καθημερινότητα ενός ατόμου. Επομένως, η θεραπεία της επιχειρεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. 

Η  θεραπεία και διαχείριση της ΔΕΠΥ πραγματοποιείται με εξατομικευμένα προγράμματαεργοθεραπείας, ψυχοθεραπείας και ειδικής διαπαιδαγώγησης ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η ένταξη των γονέων σε πρόγραμμα συμβουλευτικής με στόχο την υποστήριξη τους στην διαχείριση των δυσκολιών του παιδιού τους. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Κάρολος Κώστογλου

Διευθυντής Κέντρων Ειδικών Θεραπειών και Ψυχολογικής υποστήριξης ‘’Οικογένεια’’

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.