ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ-ΔΕΠΥ-ΔΥΣΛΕΞΙΑ , ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΗΜΕΡΙΔΑ


Ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς

Το επιστημονικό κέντρο «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» στο Λαγονήσι, υπό την αιγίδα του Δήμου Σαρωνικού πραγματοποίησε ημερίδα το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 με θέμα:

«Μαθησιακές δυσκολίες – ΔΕΠΥ – Δυσλεξία :

Πρόληψη και αντιμετώπιση»

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για θέματα μαθησιακών δυσκολιών, Δυσλεξίας και ΔΕΠΥ (Σύνδρομο διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας).

Προσκεκλημένοι ήταν οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων στον Δήμο Σαρωνικού, καθώς και γονείς. Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γιώργος Σωφρόνης, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και γονείς.

Εισηγητές ήταν:

  1. Η ειδική παιδαγωγός κ. Λέκκα Νίκη – διευθύντρια του 3ου δημοτικού σχολείου Καλυβίων, παρουσίασε το θέμα των μαθησιακών δυσκολιών των παιδιών μέσα στις σχολικές τάξεις και εξήγησε πώς θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να το αντιμετωπίζουν.
  2. Η λογοθεραπεύτρια κ.Φαίη Κωνσταντάρα μας παρουσίασε τα προβλήματα λόγου από την προσχολική ακόμα ηλικία των παιδιών και εξήγησε πώς εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, αυτά εξελίσσονται σε μαθησιακές δυσκολίες.
  3. Ο ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής κ. Γιάννης Μανάφας, ειδικός στην αντιμετώπιση κρίσεων, μας μίλησε αναλυτικά για την Διάσπαση προσοχή και το σύνδρομο ΔΕΠΥ, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του στα παιδιά.
  4. Ο παιδοψυχίατρος κ. Αστέρης Φλιός μας εξήγησε την ιατρική πλευρά της προέλευσης (αιτίας) των μαθησιακών δυσκολιών και έδωσε πολλές πληροφορίες για την αντιμετώπιση τους και τους κρατικούς φορείς και την διαδικασία που ακολουθείται για τα παιδιά αυτά.
  5. Η Οικογενειακή σύμβουλος Τατιάνα Τσαραμιάδου και διευθύντρια των κέντρων ¨ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» εξήγησε σε όλους την διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να αξιολογηθούν οι δυσκολίες ενός παιδιού, πώς πρέπει να υποστηρίζεται η οικογένεια και οι εκπαιδευτικοί του, προκειμένου να έχει βελτίωση στους τομείς που δυσκολεύεται. Έδωσε επίσης πληροφορίες για το πρόγραμμα «3-13 ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που λειτουργεί ήδη από το 2016 σε συνεργασία με τον Δήμο Σαρωνικού, το οποίο προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στους Δημότες , με αξιολογήσεις παιδιών και συμβουλευτική γονέων. Ο στόχος του ελέγχου είναι να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές γλωσσικές, μαθησιακές και γραφοκινητικές δυσκολίες (δυσλεξία κ.α.), με σκοπό είτε την αποκατάσταση, πριν την εισαγωγή των παιδιών στο Δημοτικό σχολείο, είτε την βελτίωση των σχολικών επιδόσεων όσων παιδιών φοιτούν ήδη.