ΕΝΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΣΕ …..ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Στην επιστήμη της χημείας κάθε χημική αντίδραση για να συμβεί σωστά χρειάζονται «κανονικές συνθήκες» όπως μάθαμε από το δημοτικό ακόμα! Δηλαδή χρειάζεται το απαραίτητο «Κ.Σ.» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται: «κανονικές συνθήκες». Δηλαδή συνθήκες κάτω από τις οποίες διευκολύνονται οι χημικές αντιδράσεις και οι συνθήκες αυτές βοηθούν ώστε, να «καταλύονται» τα στοιχεία προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση….! Δυστυχώς έτσι συμβαίνει και στο διαζύγιο!

«Στοιχεία» που από μόνα τους μπορεί να μην δημιουργούσαν καμιά αντίδραση, ούτε καν να τα προσέχαμε δηλαδή, πιθανόν τώρα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες αποκτούν ιδιαίτερο νόημα και βαρύτητα, δημιουργούν εντάσεις και προβλήματα, δυσκολεύεται η επικοινωνία και τα πράγματα οδηγούνται στην λήξη του γάμου.

Τα τελευταία χρόνια 1 στα 3 παντρεμένα ζευγάρια χωρίζουν. Όμως τους τελευταίους μήνες, εν μέσω πανδημίας, αλλά και κρίσης των οικογενειακών θεσμών και σχέσεων, τα διαζύγια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα! Πολλά (φαινομενικά) εξαιρετικά ζευγάρια βρίσκονται δυστυχώς μπροστά στην επιλογή του διαζυγίου….

Ας πάρουμε λοιπόν μια ανάσα και ας σκεφθούμε….

Ο έρωτας που ήταν αυτός που (κυρίως) μας οδήγησε στον γάμο με τον/την σύζυγό μας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά οι «συνθήκες» εκείνης της εποχής που υπήρχαν και καθοδήγησαν την διάθεσή μας να επιθυμεί την συμβίωση με τον άλλον και τον γάμο. Κανείς από τους δυο μας δεν είχε σκεφθεί τότε –ούτε μας περνούσε απ το μυαλό- ότι εκείνα τα συναισθήματα που νοιώθαμε θα περνούσαν σήμερα σε δεύτερη μοίρα ή θα τα «έπνιγε» η καθημερινότητα, οι οικονομικές δυσκολίες, η φροντίδα των παιδιών, οι αυξανόμενες ευθύνες , η επαγγελματική ανασφάλεια. Τότε ήμασταν «γεμάτοι» ο ένας από τον άλλον…! Τώρα είμαστε «γεμάτοι» από τα παραπάνω γραμμένα!

Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν συναισθήματα πια. Ακόμα κι αν το αισθάνεστε αυτό δεν είναι αλήθεια. Διότι τα συναισθήματα –ο έρωτας και η αγάπη- είναι κι αυτά σαν τα λουλούδια, δεν φυτρώνουν εδώ κι εκεί, μια γλάστρα έστω ένα βάζο για να αναδειχθούν… Πώς να φανεί ο έρωτάς σας για τον σύζυγο μέσα απ τα πρησμένα σας μάτια απ το ξενύχτι των παιδιών, πού να καταλάβει την αγάπη σας εκείνη αφού τα νεύρα σας απ την δουλειά και τα προβλήματα έχουν «χαραχτεί» πια στο πρόσωπό σας και δεν χαμογελάτε όπως παλιά…

Το σεξ επίσης είναι πολύ σοβαρό θέμα. Υπάρχουν ζευγάρια που κοιμούνται για χρόνια με τα παιδιά τους. Δεν λειτουργούν λοιπόν ερωτικά διότι δεν γίνεται πρακτικά να συμβεί και με το πέρασμα του χρόνου ατονεί η διάθεση για τον άλλον, αλλά και για το σεξ αυτό καθαυτό.. Άλλα ζευγάρια νοιώθουν απίστευτη κούραση σωματική και ψυχική πλέον μέσα στην οικογένεια. Οι απαιτήσεις είναι τόσες πολλές που νοιώθουν ανεπαρκείς ακόμα και όταν εργάζονται διαρκώς.! Ειδικά οι άνδρες – που έχουν και το στοιχείο του ηγέτη/αρχηγού ριζωμένο βαθιά μέσα τους- νοιώθουν τόσο χαμένοι ,ανήμποροι και συχνά…άχρηστοι , διότι θεωρούν ότι δεν καταφέρνουν αρκετά όπως ο πατέρας τους ή όπως οι άλλοι άνδρες, και για να νοιώσουν πιο ισορροπημένα συναισθήματα καταφεύγουν συχνά σε εξωσυζυγικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές δημιουργούνται και από άνδρες αλλά και από γυναίκες μέσα σε γάμο, όχι διότι είναι καλύτερα άτομα από τους/τις συζύγους, αλλά διότι συνήθως τους/τις κάνουν να νοιώθουν πιο επιθυμητοί/τες ή πιο χαλαρά και χαρούμενα!

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Δυστυχώς στις «κανονικές συνθήκες» των διαζυγίων εντάσσονται πάντα και τα φιλικά και συγγενικά πρόσωπα, τα οποία –έξω από τον χορό- συμβουλεύουν συνήθως να κάνεις «ότι είναι καλύτερο για σένα, να κοιτάξεις τον εαυτό σου, τα παιδιά θα μεγαλώσουν..» και άλλα συναφή. Όμως εννοούν αυτό που είναι καλύτερο για σένα..τώρα! Διότι κανείς σας δεν γνωρίζει τι θα είναι καλύτερο για όλους σας σε 1 χρόνο σε 5 χρόνια, όταν θα συνεχίσεις να έχεις τα σημερινά προβλήματα με τον/την σύζυγο που θα χωρίσεις διότι έχοντας παιδί μαζί του/της δεν θα αλλάξει τίποτα, δεν θα πάψει η επιρροή, παρά μόνο θα προστεθούν οι δυσκολίες της επικοινωνίας, τα παιδιά που θα μετακομίζουν συνεχώς, θα σας «χειρίζονται» για να τους κάνετε τα χατίρια, θα ακούν και θα βιώνουν διαφορετικές κουλτούρες και οικογενειακά ήθη κι έθιμα σε 2 σπίτια (ή και περισσότερα αν υπάρχουν και γιαγιάδες..).

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Η υποτιθέμενη καλή ζωή που πιθανόν να φαντάζεστε ότι σας περιμένει μετά το διαζύγιο, είναι πολύ καλό όνειρο για να είναι αληθινό. Δυστυχώς η στατιστική λέει ότι ελάχιστοι χωρισμένοι γονείς φτιάχνουν ισορροπημένες οικογένειες ξανά. Διότι πλέον η ζωή τους «χαρακτηρίζεται» από τον διαρκή αγώνα να σώσουν τα παιδιά που ήδη έχουν… Μετά τον χωρισμό όλα είναι δύσκολα. Φίλοι και γνωστοί (ειδικά στην Ελλάδα) αποφεύγουν τις χωρισμένες τους φίλες ή φίλους. Οι έξοδοι περιορίζονται διότι οι πρώην παντρεμένοι δεν θυμούνται πλέον πού και πώς διασκεδάζουν οι ελεύθεροι! Οι νεώτεροι ελεύθεροι γνωστοί δεν θα σας δεχθούν μόνιμα στην παρέα τους. Είναι βαρετά άτομα οι «μόλις χωρισμένοι», διότι οι συζητήσεις και τα –προς το παρόν- ενδιαφέροντά τους είναι τα οικογενειακά. Νέες γνωριμίες είναι εύκολο να γίνουν όμως είναι δύσκολο να περάσετε καλά διότι, πρέπει να πάρετε το παιδί συγκεκριμένη ώρα, να βρεθείτε στο σπίτι για τηλεφωνήματα, να οργανώσετε τα οικονομικά σας με ορισμένο τρόπο, να καθορίσετε τις διακοπές και τις αργίες σας με προκαθορισμένες διαδικασίες, χρόνο, τόπο και τρόπο. Και όλα αυτά διότι έχετε παιδιά, οπότε κάθε διαφοροποίηση από τα παραπάνω θα σας χαρακτηρίσει σαν αδιάφορο ή μη σωστό γονιό και θα έχει άμεσες και ολέθριες επιπτώσεις σε όλους!

Ο ΝΕΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ/Η ΝΕΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

Η επιλογή νέου συντρόφου θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η προκατάληψη που ακολουθεί τα διαζευγμένα άτομα, το «στίγμα» του αποτυχημένου που άθελά τους έχουν αυτοτοποθετήσει πάνω τους, ο φόβος να μην επαναληφτεί το λάθος, τους δημιουργεί ανασφάλεια , τους κάνει επιφυλακτικούς και δύσπιστους σε κάθε νέα πρόταση ή πιθανή έναρξη σχέσης. Επιπροσθέτως έχουν να αντιμετωπίσουν και την «πρώην» σχέση τους με την οποία –αν και έχουν χωρίσει- συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα να βασιλεύει και να ορίζει όλη τους την καθημερινότητα!

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο ο νέος σας σύντροφος να δεχθεί και να αγαπήσει το παιδί σας σαν δικό του. Και ακόμα πιο δύσκολο να δεσμευτεί σαν «πατέρας» γι΄αυτό. Αν κάνει ή αν έχει δικά του παιδιά τότε τα πράγματα ξεκαθαρίζουν διαφορετικά. Για τις μητέρες είναι διαφορετικό. Η μάνα θα κάνει κι άλλα παιδιά και όλα είναι δικά της.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ

Ακόμα και μετά το διαζύγιο τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δυο γονείς. Πολλές μητέρες κάνουν το λάθος και αποφεύγουν τις πολλές επαφές με τον πατέρα – ειδικά αν αυτός είναι πολυάσχολος- και εκμεταλλευόμενες την αδυναμία χρόνου ή την δυσκολία ανεύρεσης χώρου για τα παιδιά από εκείνον, δεν δέχονται να τον διευκολύνουν κάπως να βλέπει τακτικά τα παιδιά του. Άλλες πάλι προσπαθούν να δημιουργούν προβλήματα με τα παιδιά για να βάλουν τον μπαμπά να ενδιαφερθεί. Άλλες για να απαιτήσουν χρήματα δημιουργούν ανάγκες ή κάνουν τα παιδιά «επαίτες»…. Οι μπαμπάδες συχνά εκμεταλλεύονται τις συνθήκες ζωής τους (πολλές ώρες εργασίας, αποστάσεις, απουσία χώρου κλπ) για να αποφύγουν να αναλάβουν συγκεκριμένες ευθύνες προς τα παιδιά τους. Άλλοι θεωρούν ότι πλέον είναι εργένηδες και τώρα θα κάνουν την ζωή που δεν έκαναν! Άλλοι πάλι υπερβάλλουν στον νέο τους ρόλο και απαιτούν τα παιδιά, την επιμέλεια, την συμβολή τους σε κάθε τι που αφορά τα παιδιά τους. Σε πολλά διαζύγια σημαντικό ρόλο για τα παιδιά παίζει η γιαγιά η οποία θεωρεί ότι πρέπει να αναλάβει τον μητρικό ή πατρικό ρόλο που δεν είχε ως τώρα και επεμβαίνει απίστευτα! Ακόμη και τα νέα πρόσωπα ,η κυρία ή ο κύριος του μπαμπά ή της μαμάς παίζουν ενεργό ρόλο στο «μεγάλωμα» των παιδιών. Τα πρόσωπα αυτά μπορεί να έχουν συναισθήματα για τα παιδιά ,μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουν συναισθήματα για σας ,οπότε θα θέλουν να είναι αρεστοί και να δείχνουν καλοπροαίρετοι. Θα πρέπει να μην κάνετε το λάθος να πάρετε αποφάσεις για το μέλλον που να σχετίζονται άμεσα με την εικόνα του συντρόφου σας προς τα παιδιά σας, διότι δεν είναι αξιόπιστη.

ΑΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΥΡΙΖΕ ΠΙΣΩ..

Οι στατιστικές λένε ότι τα περισσότερα διαζύγια (σήμερα) θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι σύζυγοι έδιναν περισσότερο χρόνο, έκαναν κάποια προσπάθεια και δημιουργούσαν καλύτερες συνθήκες. Το περίεργο είναι ότι οι χωρισμοί έχουν πολύ περισσότερες ελπίδες να σωθούν από όσες νομίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Να κάποιες ιδέες:

 • Πάρτε μια ανάσα πριν απαντήσετε … Σκεφθείτε εναλλακτικές προτάσεις που δεν δημιουργούν εντάσεις..
 • Αποφύγετε να αναφερθείτε σε όσα τον/την πονάνε. 
 • Ζητήστε βοήθεια από οικογενειακό σύμβουλο ή ψυχολόγο. Αν δεν θέλει να έλθει μαζί σας μην απογοητευτείτε. Ένας γάμος μπορεί να σωθεί από τους 2 ή και από τον 1 και μόνο!
 • Να θυμάστε ότι καλός γάμος δεν είναι μόνο ο.. λαμπερός και απροβλημάτιστος. Είναι και εκείνος που εξακολουθεί και λειτουργεί μετά από κάθε προσπάθεια να λυθούν τα όσα προβλήματα.
 • Να μην κοιτάτε ποτέ τους γάμους των άλλων! Είναι βιτρώ ζωγραφισμένα! Δεν μπορείτε να δείτε μέσα τι υπάρχει πραγματικά!
 • Μην αφήνετε την..μόδα να σας παρασύρει! Τα παιδιά σας θέλουν και τους δυο! Αξίζουν κάθε προσπάθεια και κάθε πίστωση χρόνου και συναισθημάτων!
 • Ανακαλύψτε τα συναισθήματά του/της πίσω απ τις πράξεις. Η αγάπη δεν είναι κρυμμένη απαραίτητα σε χάδια, φιλιά και λουλούδια. Μπορεί να είναι μέσα στην δέσμευση, στην υποστήριξη, στην κριτική, στα νεύρα, στον θυμό ή στην αδιαφορία. Είπαμε πως μόνο σε «κανονικές συνθήκες» θα αναδεχθεί ο έρωτας ξανά! Λοιπόν ή θα ξαναχτίσουμε κανονικές συνθήκες ή θα χωρίσει όλη η Ελλάδα!
 • Ασχοληθείτε και λίγο με σας. Όχι επιδεικνύοντας την νέα σας κόμμωση ή τον καφέ με τις φίλες, ούτε φλερτάροντας μπροστά του για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον του. Αλλά για να ξαναγαπήσετε τον εαυτό σας και να τον κανακέψετε όπως πιθανόν να μην μπορεί να σας το κάνει τώρα κανείς άλλος.. Έτσι θα νοιώσετε καλύτερα και λιγότερο στερημένος/η για τα όσα δεν σας δίνουν..
 • Ζητήστε του/της όσα έχουν ξεχαστεί. Εξηγήστε όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ. Πείτε ξεκάθαρα (έτσι κι αλλιώς δεν έχει πια σημασία) όσα σας πικραίνουν ή σας φοβίζουν. Μην διστάσετε να δείξετε αδυναμία.
 • Δείξτε του/της τον έρωτα και την αγάπη σας με κάθε τρόπο. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας θεωρώντας ότι δεν τα αξίζει….
 • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να σας κάνουν να δείχνετε τόσο μεγάλη/λος. Μητέρα ή πατέρας δεν σημαίνει..γέρος!
 • Ξαναερωτευθείτε! Ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας ή τους κολλητούς σας να δημιουργήσετε μαζί «κανονικές συνθήκες» για 4! Πάτε εκδρομές ή κάντε μικρές εκπλήξεις! Βοηθήστε τους φίλους σας που περνούν κρίση κρατώντας για 2 ημέρες τα παιδιά τους! Θα σας το χρωστάνε!..
 • Οργανώστε το σπίτι από την αρχή. Αλλάξτε χωροταξικά τα πάντα στην κρεβατοκάμαρά σας. Κλείστε τις τηλεοράσεις. Μην ακούτε ειδήσεις για 1 μήνα. Αν χρειαστεί χαλάστε τα κινητά τηλέφωνα.
 • Ζητήστε βοήθεια από τα παιδιά σας. «Θέλω να με βοηθήσεις να κάνω έκπληξη στην μαμά! Εσύ θα της πεις να πάτε να σε κάνει μπάνιο κι εγώ θα ετοιμάσω το κρασί. Μόλις βγείτε να πάς για ύπνο γρήγορα να μας αφήσεις μόνους μας! Έτσι αγαπιούνται οι μαμάδες και οι μπαμπάδες και τα παιδάκια μένουν ευτυχισμένα πάντα!»
 • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Κρύψτε τις φόρμες και τα φούτερ, βγάλτε τα νυχτικά και τα κόκκινα κραγιόν!

Αγαπητοί φίλοι και γονείς,

Ο γάμος είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Γάμος με παιδιά ακόμη δυσκολότερο. Κι εμείς όλοι ανεκπαίδευτοι, ανήμποροι στην άγνοια μας, απελπισμένοι μπροστά στα αδιέξοδα και στις ευθύνες μας! 

Αλλά έτσι είμαστε όλοι! Άλλος λιγότερο , άλλος περισσότερο έχουμε ανάγκη να στηρίζουμε και να στηριζόμαστε, είμαστε όμως όλοι εδώ μια νέα γενιά χωρίς εμφανή πόλεμο, μια νέα γενιά με διεθνή βιομηχανία μαζικής κουλτούρας, μια νέα γενιά γονέων με τόσο λίγες πιθανότητες να παραμείνουν παντρεμένοι γονείς.. Η πανδημία χωρισμού είναι εδώ, και ο κίνδυνος να κολλήσουμε χιλιάδες φορές μεγαλύτερος από κάθε κατευθυνόμενο ιό…

Όμως όλα είναι δυνατά! Αντισταθείτε, εργαστείτε, συμβουλευτείτε κάντε τα ΠΑΝΤΑ πριν βιαστείτε να επιλέξετε την «εύκολη» φαινομενικά λύση, το διαζύγιο! Αγωνιστείτε για την οικογένεια που ονειρευτήκατε, για τα συναισθήματα που σας ένωσαν, για τα παιδιά σας που όλη τους την υπόλοιπη ζωή θα ονειρεύονται (επιστημονική έρευνα) ότι «στην άλλη ζωή μετά τον θάνατο οι χωρισμένοι γονείς ξαναπαντρεύονται»…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.