Σίγουρα ξοδεύετε πολλά χρήματα για το παιδί σας. Το όνειρο κάθε γονιού είναι να κάνει το καλύτερο για το παιδί του. Πριν ακόμα γεννηθεί, ονειρεύεται πως θα μοιάζει όταν αρχίσει να περπατά, πώς θα είναι ο χαρακτήρας του, πως θα ήθελε να εξελιχθεί στην ζωή του. Έτσι, όταν το παιδί γεννηθεί, αρχίζει ένας «Γολγοθάς» εξόδων γύρω από το παιδί, την ζωή και το μέλλον του, χωρίς όμως να προηγηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς να υπάρχει σαφής λόγος ή αιτιολογία για όλα αυτά τα έξοδα. Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά:

  1. 1. Ρούχα, παιχνίδια και αξεσουάρ που η χρήση τους διαρκεί τόσο λίγο! Τα περισσότερα είναι επώνυμα και αγορασμένα ακριβά από συγγενείς ή φίλους, που θα μπορούσαν να επενδύσουν τα χρήματα αυτά για τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού!
  2. 2. Παιχνίδια κήπου, «υπερβολικά» είδη θάλασσας ή βόλτας, κούνιες, κρεβάτια, υπερμεγέθη διακοσμητικά που εμποδίζουν τελικά την ζωή του παιδιού στο δωμάτιο του, στο σπίτι ή στον κήπο. Τα περισσότερα από αυτά κρύβονται πίσω από σκάλες, σε αποθήκες, ή χαρίζονται με την πρώτη ευκαιρία, για να «κρυφτούν» σε άλλα σπίτια!
  3. 3. Το φαγητό του δεν θα έπρεπε να κοστίζει σχεδόν τίποτα, αλλά τελικά κοστίζει σαν ακριβό εστιατόριο! Οι γονείς αγοράζουν συνήθως: όσα πρέπει, όσα δεν πρέπει, όσα «ας υπάρχουν», όσα «μήπως το καταφέρουμε να τα φάει», όσα «ας φάει τουλάχιστον αυτό..»! Οπότε τα έξοδα είναι τεράστια, εβδομαδιαίο πρόγραμμα δεν υπάρχει. Και το χειρότερο είναι, ότι πετάμε τεράστιες ποσότητες τροφίμων που θα μπορούσαμε να μην είχαμε αγοράσει.
  4. 4. Επιλέγετε απογευματινές δραστηριότητες που κοστίζουν χρήματα, ενώ δεν σκοπεύει το παιδί σας να συνεχίσει. Συχνά δεν είστε σίγουροι ότι αρέσουν στο παιδί σας, χάνετε πολύτιμο απογευματινό χρόνο για να οδηγήσετε , να περιμένετε και να το επιστρέψετε στο σπίτι. Γυρίζετε κατάκοποι, χωρίς ελεύθερο προσωπικό χρόνο, χωρίς όφελος πραγματικό. Τα παιδιά σπάνια συνεχίζουν όλες τις δραστηριότητες. Κάθε παιδί έχει το δικό του ταλέντο και τα ενδιαφέροντά του. Αυτά πρέπει να αναδείξετε και να αξιοποιήσετε.

Ακούω γονείς που ζουν όλα τα παραπάνω, να μου λένε, ότι δεν τους φτάνει ο χρόνος και δεν είναι αρκετά τα χρήματα που βγάζουν για να φροντίσουν τα παιδιά τους! Είναι πραγματικά απίστευτο! Κάποιοι γονείς επιλέγουν να πάει το παιδί τους σε δημόσιο σχολείο για οικονομικούς λόγους, αλλά ξοδεύουν κάθε μήνα περισσότερα από τα δίδακτρα ενός ιδιωτικού, χωρίς λόγο !

Εσάς πόσο αξίζει το παιδί σας;  Ας δούμε τις πραγματικές του ανάγκες:

  1. 1. Η διατροφή του παιδιού σας πρέπει να είναι προγραμματισμένη. Φτιάξτε ένα μενού, όπως το πιστεύετε ή όπως σας συνέστησε ο παιδίατρός σας. Γράψτε το! Για όλη την εβδομάδα, ψωνίστε αυτά ακριβώς που χρειάζεστε! Τίποτε άλλο. Το παιδί θα βρει στο ψυγείο ότι εσείς επιθυμείτε να τρώει και αυτά θα τρώει.
  2. 2. Τα δώρα του παιδιού σας που του κάνουν οι συγγενείς, φίλοι, νονοί, δεν τα αγοράζετε εσείς, αλλά μπορείτε να «δηλώσετε» ότι όποτε επιθυμούν να κάνουν ένα δώρο στο παιδί σας, ας επιλέγουν να συνεισφέρουν π.χ. στα δίδακτρα του σχολείου ή στο κόστος της κατασκήνωσης ή στο κόστος ενός καλού εκπαιδευτικού προγράμματος ή σε ένα αναγκαίο είδος ένδυσης ή υπόδησης. Είναι κρίμα να ξοδεύουν χρήματα γιαγιάδες και νονές, σε είδη που το παιδί θα πετάξει στην άκρη του κήπου..
  3. 3. Ο εξοπλισμός και τα παιχνίδια του παιδιού δεν πρέπει να ξεπερνούν σε όγκο το 5% στο δωμάτιο ή στους χώρους που ζει το παιδί. Εάν διαθέτει περισσότερα, θα πρέπει να τα κρύψετε και να τα εμφανίζετε εναλλάξ, ώστε το παιδί να μην τα βαριέται. Έτσι θα τα χρησιμοποιεί και θα τα χαίρεται. Εάν ο χώρος είναι γεμάτος, το παιδί χάνει το ενδιαφέρον του, κουράζεται και στο τέλος ανακουφίζεται όταν τα χαρίσετε ή τα πετάξετε.
  4. 4. Ο ρουχισμός του παιδιού πρέπει να είναι απολύτως συγκεκριμένος. Κάθε σεζόν το παιδί έχει ανάγκη 6 καθημερινές αλλαξιές, 2 ζευγάρια παπούτσια, ένα πανωφόρι, 2 πιτζάμες, παντόφλες, καπέλο ή σκούφο/γάντια και 1 επίσημο ρούχο εξόδου. Όταν λέμε σεζόν , συνήθως εννοούμε καλοκαίρι μέχρι Σεπτέμβριο, Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο, Πάσχα μέχρι αρχή καλοκαιριού. 3 φορές τον χρόνο συνήθως το παιδί αλλάζει νούμερο μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 18 χρονών. Άρα τα έξοδα για αυτόν τον σκοπό γίνονται 3 φορές τον χρόνο. Αν λοιπόν αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, τότε ναι ξοδεύουμε ανυπολόγιστα ποσά για το παιδί μας!
  5. 5. Η εκπαίδευση του παιδιού μας είναι η μεγαλύτερη επένδυση για την ζωή του!!! Όλα τα υπόλοιπα είναι χωρίς ουσία! Τα χρήματα χάνονται, τα είδη φθείρονται. Η καλή αγωγή και εκπαίδευση είναι η προίκα του παιδιού μας! Ένα καλό σχολείο, με πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με καταξιωμένα διαχρονικά αποτελέσματα, ένας δάσκαλος που εμπνέει στο παιδί αξίες ζωής και ένα περιβάλλον που θα προσφέρει κοινωνικοποίηση, καλλιέργεια μάθησης και θετική στάση ζωής, ισορροπία συναισθημάτων και σταθερότητα χαρακτήρα, είναι ότι καλύτερο μπορείτε σαν γονείς να προσφέρετε στο παιδί σας για ολόκληρη την ζωή του!

Αυτοί λοιπόν είναι οι σημαντικοί άξονες για τις πραγματικές ανάγκες κάθε παιδιού. Κάθε άλλο έξοδο είναι περιττό. Ένα παιδί με ακριβά ρούχα και κακούς τρόπους, ένα παιδί με καλούς τρόπους αλλά χωρίς γνώσεις, ένα παιδί με γνώσεις αλλά με συναισθηματική αστάθεια, δεν είναι αυτό που στοχεύει κάθε γονιός. Κάθε γονιός θέλει το παιδί του χαρούμενο, ισορροπημένο συναισθηματικά, με ανοικτό μυαλό, με ικανότητα να διαχειρίζεται προβλήματα και δυσκολίες, να μπορεί να αναδείξει τα ταλέντα και τις προσωπικές του δυνατότητες, να έχει φίλους και να απολαμβάνει την σχολική και κοινωνική ζωή του. Όλα αυτά δεν γίνονται με «μαγικό κουμπί» γίνονται με αποφάσεις, με σχεδιασμό, με επένδυση ζωής για το παιδί σας! Γονείς που σπαταλούν χρόνο κάθε απόγευμα, να τρέχουν στις δεξιά και αριστερά δραστηριότητες, ας προτιμήσουν να μείνουν σπίτι τους με τα παιδιά τους! Η κάθε μέρα πρέπει να είναι χωρισμένη στα 3: Ξεκούραση, εργασία, κοινωνική και οικογενειακή αλληλεπίδραση. Εάν η μέρα αποτελείται μόνο από διαφόρων ειδών υποχρεώσεις, τότε είναι αφύσικο! Παράγει αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές συμπεριφορές!

Αγαπητοί μου γονείς,

Με τον ρόλο της μητέρας 2 παιδιών, με την ιδιότητα της παιδαγωγού για δεκαετίες, της διευθύντριας του Παιδικού Πανεπιστημίου 26 χρόνια και της προέδρου της επιστημονικής ομάδας του κέντρου «Οικογένεια» σας καλώ, με δεδομένες τις νέες συνθήκες ζωής, να ανασυνταχθούμε! Ας αλλάξουμε προτεραιότητες και επιλογές! Τα παιδιά και οι οικογένειές μας αξίζουν πολύ περισσότερα, από όσα τελικά αγοράζουν τα έξοδα που κάνουμε!  Ας δώσουμε στο παιδί μας «την αξία» που έχουμε ονειρευτεί γι αυτό! Ας επιλέξουμε προσεκτικά την ποιότητα που αγοράζουμε καθημερινά, για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας καλύτερα! Να είμαστε γενναιόδωροι στην ποιότητα και να γίνουμε επιφυλακτικότεροι στις «φτηνές», τις πρόχειρες και τις «δωρεάν» υπηρεσίες. Στην ζωή, η ανταποδοτικότητα εξασφαλίζει   την αξία. Το «δωρεάν» καλλιεργεί λάθος εντυπώσεις για την ζωή. Ας δώσουμε στο δικό μας παιδί την υψηλότερη αξία κι ας μην συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο! Να είστε όλοι καλά!

Tατιάνα Τσαραμιάδου

Πρόεδρος Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου ‘’Οικογένεια’΄

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.