Απο Το (Α) Στο (Ω) Σε Ενα Σπιτι Που Ζουν Παιδια !!!!
Α. Ατυχήματα. Σκεφτείτε τι πιθανά ατυχήματα θα μπορούσαν να συμβούν στο δικό σας σπίτι αποκλειστικά και ….. αποκλείστε τα! Κάνετε «ξενάγηση» στα παιδιά και δείξτε τους τις επικίνδυνες γωνιές ,αφού πρώτα εσείς οι γονείς κάνετε μια ξενάγηση «σαν να πρόκειται να το..αγοράσετε»!
Β. Βεράντα. Ένα όμορφο μέρος του σπιτιού ανεκμετάλλευτο. Διαμορφώστε γωνιές για σκοποβολή με μπαλάκια, για μπόουλινγκ, για δοχείο με άμμο , για λεκάνη με νερό, για κηπουρική σε καφασάκια ή γλαστρούλες. Δημιουργείστε σαλονάκι παιδικό δίπλα στων ενηλίκων ή «ορίστε» σε ποιες πολυθρόνες κάθονται τα παιδιά και σε ποιες οι μεγάλοι.
Γ. Γκαράζ και όχι μόνο, αλλά και χώρος για τα εργαλεία του μπαμπά, για
να αποθηκεύσουμε κάθε άχρηστο που θα ήταν υπέροχο παιχνίδι για τα παιδιά. Π.χ. βάζα με μπογιά και πινέλα, παλιά ρούχα στο μπαούλο, παλιά εργαλεία και συσκευές που επειδή πιθανόν να μην τις ξαναχρησιμοποιήσουμε ποτέ θα τις χαρίσουμε στα παιδιά !
Δ. Διακόσμηση. Σεβαστείτε τα «θέλω»του. Μπορεί να διαφωνείτε με τον τρίχρονο γιο σας στο τι θα βάλει επάνω στο ράφι της βιβλιοθήκης του ή με την εννιάχρονη κόρη σας τι χρώμα θα βάψει το ταβάνι του δωματίου της, αλλά μην υποχωρήσετε στην υποχρέωση που έχουν να σέβονται την δική σας διακόσμηση στο μπουφέ του σαλονιού και να μην πειράζουν τα κρυστάλλινα μπιμπελό σας .
Ε. Είσοδος σπιτιού . Είναι ένα σημείο όπου θα πρέπει να βρεθεί χώρος να αποθηκευτούν τα πανωφόρια, οι ομπρέλες, τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου, τα παπούτσια, οι μπότες κ.λ.π. Οι κρεμάστρες των παιδιών πρέπει πάντα να είναι χαμηλά για να τις φθάνουν.Έπιπλα. Στους χώρους που ζουν τα παιδιά τα έπιπλα δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ακριβά ή να υπάρχουν καλύμματα.Ενδοσυνεννόηση. Δε στοιχίζει ακριβά, αλλά η εξυπηρέτηση που προσφέρει είναι πολύτιμή.
Ζ. Ζωή στον κήπο . Το πράσινο από μόνο του δεν αρκεί για να προσφέρει στα παιδιά τη χαρά που ζητούν, αν δεν συνοδεύεται από κάποια παιχνίδια εξωτερικού χώρου (τραμπάλα, κούνια, αμμοδόχος, μπασκέτα, σπιτάκι επάνω στο δέντρο σας φτιαγμένο από ξύλα ή καλάμια ή ψάθες).
Η. Ηχομόνωση. ΟΧΙ δεν είναι υπερβολή να κάνετε ηχομόνωση στο δωμάτιο των παιδιών. Θα μπορούσε να γίνει με αφρολέξ, με ύφασμα, ή ακόμη με χάρτινες καρτέλες από αυγά .Ηλεκτρικές συσκευές. Να τους μάθουμε να τις χρησιμοποιούν. Να βάλουμε κανόνες στην χρήση τους και να τοποθετήσουμε ψηλά όσες είναι επικίνδυνες.
Θ. Θόρυβος . Κάθε οικογένεια έχει το δικό της πρόγραμμα. Τα παιδιά πρέπει να σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας και τις ώρες εργασίας μας στο σπίτι. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει και εμείς να σεβόμαστε το παιχνίδι τους και να μην τους ζητάμε να σταματήσουν ξαφνικά επειδή θέλουμε να φάνε το απογευματινό τους ή να χαιρετίσουν την θεία που ήρθε ξαφνικά.
Ι. Ίσως έχετε χτίσει ένα σπίτι μόνο για ενήλικες, ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ !!
Κ. Καθιστικό. Κουζίνα. Σκεφθείτε τα παιδιά, είναι μέλη της οικογένειας σας κι αυτά. Τοποθετείστε στο καθιστικό βιβλία ή περιοδικά που μπορούν και αυτά να απασχοληθούν όταν εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο ή μαγειρεύετε, σιδερώνετε κλπ.
Λ. Λουλούδια και φυτά . Τα παιδιά αγαπούν τα φυτά . Χαρίστε τους μια γλαστρούλα για να την περιποιούνται, να την ποτίζουν, να την παρατηρούν . Μην φυτεύετε στον κήπο σας φυτά με αγκάθια και προσέξτε τα χαμηλά κλαδιά του κήπου να μην γίνουν αιτία εμποδίου στο κυνηγητό ή στο κρυφτό .
Μ. Μπάνιο. Θα ήταν ιδανικό τα παιδιά να είχαν το δικό τους μπάνιο. Όμως δεν είναι δυνατόν σε όλα τα σπίτια κάτι τέτοιο. Μπορείτε όμως να έχετε το παιδικό ντουλάπι, ράφι ή καλάθι με τα είδη υγιεινής φροντίδας και περιποίησης για το παιδί με τον κανόνα να χρησιμοποιεί αυτά και όχι τα δικά σας. Ειδικά για τα κοριτσάκια μπορείτε να προσθέσετε εκεί και παιχνίδια καλλυντικά ώστε να μην «πειράζει» της μαμάς! Η λεκάνη των παιδιών πρέπει να απολυμαίνετε συνεχώς. Αν είναι η ίδια με τους γονείς, τότε πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά προϊόντα συνεχώς και οπωσδήποτε πριν την χρήση.
Ν. Νιπτήρες – Νεροχύτες . Αν δεν φτάνουν αγοράστε στα παιδιά σας ένα πλαστικό σκαμπό που θα αφήστε μόνιμα στο μπάνιο για να φτάνουν τη βρύση .
Ξ. Ξενώνας. Αν υπάρχει χώρος στο σπίτι για να ένα διαθέσιμο δωμάτιο γιατί ξενώνας και όχι χώρος παιχνιδιού ;
Ο. Ονειρευτείτε ένα σπίτι για παιδιά . Αν ήσασταν εσείς παιδί πώς θα θέλατε το παιδικό σας δωμάτιο; Πάρτε ιδέες !!
Π. Πρίζες. Να είναι ψηλά ή να είναι καλυμμένες με τα ειδικά προστατευτικά. Σε ηλικία μεγαλύτερη από 5 πρέπει να μάθουν περισσότερα για τα ηλεκτρικά του σπιτιού. Εκεί που παίζουν τα παιδιά μπορείτε να τοποθετείτε ελαφριά χαλάκια που πλένονται στο πλυντήριο και θα τα βάζετε επάνω από τα χαλιά του σπιτιού. Ας έχετε 2-3 ώστε μέρα-παρά μέρα να τα αλλάζετε. Έτσι δεν θα λερώνονται τα δικά σας χαλιά με μπογιές και φαγητό και θα πλένονται χωρίς κόπο.
Ρ. Ράμπες . Ράμπες όπου είναι δυνατόν να μπουν. Δεν χρειάζονται παρά λίγο τσιμέντο.
Σ. Σκάλες . Οι σκάλες είναι ένα φυσικό μέσον άσκησης για τα παιδιά και για μας, αρκεί να ξέρουν να τις χρησιμοποιούν σωστά . Μέχρι να φτάσουν όμως στην κατάλληλη ηλικία γι’ αυτό, προφυλάξτε τα με ξύλινα ή πλαστικά κάγκελα που θα βρείτε έτοιμα στα καταστήματα.Σαλόνι. Εξαρτάται από την οικογενειακή συμφωνία και από τις συνήθειες κάθε οικογένειας για το αν ή όχι θα μπαίνουν τα παιδιά στο σαλόνι. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αδειάζετε το σαλόνι από τα διακοσμητικά του ή τα μικροέπιπλα διότι εκπαιδεύετε τα παιδιά λάθος! Ο κόσμος έξω, τα φιλικά σπίτια και το σχολείο δεν είναι άδεια! Τα παιδιά πρέπει από μωρά να συνηθίσουν στα αντικείμενα που επιτρέπεται ή όχι να αγγίζουν.
Τ. Τηλέφωνο . Χρησιμοποιείτε τηλέφωνα τοίχου ή ασύρματα . Είναι πιο ασφαλή και εύχρηστα. Θα χρειαστεί να μιλήσετε στο μπάνιο, στην αλαξιέρα, πάνω από τον φούρνο ή στο διάδρομο ενώ τα ψάχνετε. Έχετε τηλέφωνο με ανοιχτή ακρόαση αν έχετε μωρά και τα κάνετε μπάνιο. Αργότερα ίσως χρειαστείτε να έχει και κλειδί!!
Τοίχοι. Θα ήταν καταληκτικό αν μπορούσατε αν καλύψετε τους τοίχους στο δωμάτιο τους με χαρτί του μέτρου. Τα παιδιά θα δημιουργούσαν συνεχώς και θα αποφεύγατε τις δοκιμές στην ηλικία των 4-5. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε τρίποδο με καβαλέτο για ζωγραφική, αλλά οι μπογιές να είναι πλενόμενες και βιολογικές, μη τοξικές για τα παιδιά.
Υ. Υπολογιστές. Υπάρχουν σε όλα τα σπίτια πλέον αλλά είναι καλό να μην είναι στην ορατότητα των παιδιών διότι δεν γνωρίζουν την χρήση τους και θεωρούν ότι είναι «μια ακόμη τηλεόραση»! Τα παιδιά που έχουν ήδη αρχίσει μαθήματα υπολογιστών και γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία, μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμα και το προσωπικό σας laptop αλλά με κανόνες χρήσης π.χ. για συγκεκριμένη ώρα, το συγκεκριμένο λογισμικό ή το παιχνίδι ή μαζί με τον γονιό έρευνα στο διαδίκτυο για ζώα, χώρες, γνώσεις ή παιδικά ενδιαφέροντα.
Φ. Φωτιές και εστίες κουζίνας πρέπει πάντα να είναι ασφαλείς. Επειδή στην εξοχή έχουμε και υπαίθριες ψησταριές πρέπει να προσέχουμε όταν κυκλοφορούν παιδιά την ώρα που ψήνουμε. Ασφαλίστε φούρνους και εστίες από την πρόσβαση παιδιών.
Χ. Χαλιά . Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα μεταξωτά σας χαλιά όσο τα παιδιά είναι μικρά ή τηρείστε συμφωνίες, π.χ.συμφωνία κλειστού δωματίου. Χώροι ανεκμετάλλευτοι υπάρχουν στο σπίτι σας; Εκμεταλλευτείτε τους. Κάτω από τη σκάλα, πίσω από την πόρτα, πάνω στον κορμό του δέντρου στον κήπο, ακόμη και στο ταβάνι!!! Δημιουργείστε σπιτάκι στο δένδρο, μαγικό σπιτάκι κάτω από την σκάλα με υφάσματα και «μαγικά» αντικείμενα για το παιδί, σήραγγα-τούνελ κάτω από τον φράκτη του κήπου, μπαούλο «μυστικών» μέσα στο άδειο μπαουλάκι που υπάρχει στην αποθήκη.
Ψ. Ψυγείο . Αποφασίστε αν και πότε πρέπει, τι θα περιέχει και τι όχι. Μην ψωνίζετε καθημερινά σαν να έχετε πάλι παιδικό πάρτι! Μην βάζετε σε κοινή θέα ζαχαρωτά και σοκολατάκια που προορίζετε για καλεσμένους σας. Όταν έχετε στο σπίτι εκδήλωση ζητήστε από τα παιδιά να συνεργαστούν και να βοηθήσουν στην προετοιμασία. Ζητάτε πάντα την βοήθειά τους να βάλετε τα πράγματα στην θέση τους όταν γυρίζετε από το σούπερ μάρκετ.
Ω. Ώρα για να χωρέσουν τα παιδία μας στο σπίτι τους !!!!
Τατιάνα Τσαραμιάδου
Πρόεδρος Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου ‘’Οικογένεια’’